divendres, 26 d’octubre del 2018

La proporció àuria

Quan parlem de forma i composició en el món de l'art, toca parlar de la proporció àuria o la divina proporció. Aquest caprici de les matemàtiques, es troba en diferents patrons de la naturalesa ja sigui en plantes, animals o fenòmens naturals. I sembla que els humans tendim a representar-la també en el món de l'art ja sigui de forma conscient o inconscient. Ara bé, la meva opinió després d'haver-li donat forces voltes al tema, és que la proporció àuria en l'art no és tan freqüent com ens volen fer creure. Penso que si fos un fenomen freqüent, es podria demostrar d'una forma més empírica i no sota els ulls subjectius dels crítics d'art o dels simples espectadors que volen veure més coses de les que realment hi han representades.
Després d'aquesta reflexió, aquí us comparteixo l'anàlisi compositiu d'una pintura a l'oli sobre tela del pintor hongarès László Moholy-Nagy (1895-1946) i uns cartells dissenyats utilitzant el mateix esquema compositiu i la mateixa paleta cromàtica.

*Nota: la imatge vectorial del cargol nautilus i les fotografies utilitzades per realitzar els cartells s’han obtingut de la pàgina web Pixabay en llicència CC0.

Composition A XXI, 1925. Oli sobre tela. László Moholy-Nagy.

Anàlisi compositiu de l'obra de Moholy-Nagy. Els cercles assenyalen els punts d'atenció de l'obra,
on el de color blau representa el de màxim pes. Les fletxes mostren el recorregut visual i les línies
de tensió del quadre. En color rosa hi veiem l'espiral àuria superposada.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada