diumenge, 10 de març del 2024

Gràcies, mestre!

Fa pocs dies, el gran dibuixant Akira Toriyama (Nagoya, 1955) ens va deixar. No acostumo a participar en les iniciatives que corren per les xarxes de fer el dibuixet-homenatge (no ho critico pas, em sembla prou bé que qui ho pugui fer ho faci), però la veritat és que aquest cop, la meva veueta interior no parava de dir-me que calia fer-ho.

Sí, l'arribada de Bola de Drac a les televisions de casa nostra també va marcar profundament l'esdevenir de la meva vida. Per Bola de Drac vaig començar a interessar-me pel llenguatge gràfic del manga, l'anime i del còmic en general. Per Bola de Drac vaig dedicar més de sis anys de la meva vida a aprendre japonès. Per Bola de Drac vaig vèncer la por a viatjar i vaig visitar el Japó quatre vegades. Per Bola de Drac vaig aprendre les tradicions del Japó, com per exemple l'art del kitsuke (l'art de vestir el kimono). Per Bola de Drac vaig aprendre a ser més oberta i apreciar i respectar altres cultures. Per Bola de Drac em vaig enamorar. Per Bola de Drac vaig ser més valenta i feliç. Per Bola de Drac soc qui soc avui. Per tant, li dec molt al mestre Toriyama.

Recordo que la primera vegada que vaig saber que "l'autor del Goku" es deia Akira, vaig pensar que hauria de ser una noia... Com que els noms acabats en "A" són noms femenins en la nostra cultura, per mi era ben evident que qui dibuixava Bola de Drac havia de ser una dona!!! Temps més tard, quan ja sabia que en Toriyama era un home, vaig veure publicada per primer cop una fotografia del mestre junt amb Jackie Chan, del qual Toriyama n'era fan. Seguint amb la meva ignorància, en aquell temps no sabia qui era Jackie Chan, així que vaig pensar que Toriyama era l'home de posat atlètic i atractiu de la foto perquè, evidentment, s'assemblava molt més a en Son Goku. Poc temps més tard, vaig descobrir que Toriyama era "l'altre" i no puc negar haver sentit certa decepció (perdona, Toriyama! XD). Segurament en aquella època per mi tots dos eren "xinesos" i em passava com a molta gent profana li passa encara avui en dia: posa al mateix sac de "xinès" els ciutadans japonesos, taiwanesos, filipins, indonesis, tailandesos, coreans, mongols, etc.

I fins aquí algunes de les anècdotes de la meva infantesa i adolescència amb la figura d'Akira Toriyama. Si em dediqués a reflexionar i retrocedir en el temps, segur que us n'explicaria unes quantes més d'anècdotes, però no em vull allargar més. 

Un cop més, gràcies per tot Akira Toriyama!

PD: Acabo de descobrir que en Toriyama era nascut a Nagoya!!!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada